Dave Birss i Šabloni Kreativnosti

Delim sa vama prezentaciju napravljenu sa idejom da pomognem kreativcima sa kojima sam radio. Njena suština je naučni rad pod imenom Osnovni Šabloni Kvalitetnih Reklama, odnosno The Fundamental Templates of Quality Ads. Setio sam je se nedavno, čitajući njuzleter dragog Dejva Birsa, čoveka koji pleni svojom nesebičnošću, mudrošću i tipično škotskim humorom i energijom.

Jedna od vežbi sa kojom sam se upravo igrao na njegovom sajtu, pod nazivom This ‘n’ That, me je podsetila na prezu sa početka priče. Suština i moje preze i Dejvovih vežbi je u istom paradoksu: bavimo se pravilima koja olakšavaju „lateralno razmišljanje“. Promišljanje „u stranu“ podrazumeva povezivanje i spajanje (do tada) nespojivog u nešto što krši pravila na pravi način. Određeno „iščašenje“ je neophodno za efektnu komercijalnu komunikaciju, čiji je cilj da, pre svega, uhvati pažnju. Za dobro kršenje pravila, potrebna su – pravila!

Zašto? Zaviri u embedovanu prezentaciju, pa vidi. Pokušao sam da naučni rad, koji je osnova preze, učinim malo prijemčivijim za kreativce, nalazeći primere za svaki identifikovani šablon. Za one koji igraju na „hard“ nivou, link ka originalnom radu je na poslednjem slajdu.

[slideshare id=151094926&doc=thefundamentaltemplatesofqualityads-190621135323]

Osim što mi je poslužio za naslov na nivou Haris Poster i Kamen s’ Rasola, Dejv je odličan nastavak priče, jer se ozbiljno zanima kreativnošću čitav život. Piše, snima, priča, radi kao konsultant. U zadnje vreme je izbacio par fenomenalnih alata za razvijanje kreativnih vijuga, u vidu interaktivnih igrica/vežbi na svom sajtu.

Moja preza ostavlja otvoreno pitanje: A, kako se vežba upotreba ovih šablona? E, to će najbolje objasniti upravo čika Dejv. Zato, posle listanja prezentacije pravac kod njega, na kliktanje i češanje za mozak. Bonus je što se gotovo svaka od njegovih vežbi može lagano iskoristiti i kao drinking game, sa spektakularnim rezultatima. Dakle, Škot 100%.

Media: Jan Davidsz de Heem, Still Life with Ham, Lobster and Fruit, c. 1653. A, evo i zašto baš ova slika.

Ovaj post Dave Birss i Šabloni Kreativnosti čitate sa sajta Odvratajzing.com.