Kako da organizujete obroke dok ste na poslu

Bilo
bi idealno da svi imamo vremena da pripremamo 3 obroka dnevno i uživamo u njima
dok su sveži i topli, da jedemo u slično vreme i sve to onako neopterećujuće…
Ali, idealno i realno često nisu jedno isto. Međutim, uvek postoji rešenje,
samo ga treba prilagoditi vašim navikama i načinu života.

Meal prep odnosno unapred pripremanje hrane koja se nosi na posao/fakultet/u školu je na moju radost i kod nas sve češća, a današnjim tekstom želim da vam pomognem kako da to odradite što lakše i što brže moguće.

SPISAK RECEPATA

Bilo bi zaista naporno da svakog dana tražite nove recepte i razmišljate koje će vam sve namirnice trebati, umesto toga, sastavite spisak svojih omiljenih recepata za doručak, ručak i večeru. Ukoliko vodite računa o unosu kalorija jer ste na režimu za mršavljenje na primer, biće vam korisno da pored samog obroka pišete i kalorijsku vrednost istog. Ukoliko vam je naporno da računate, možete iskoristiti moje recepte iz videa, za svaki stoji nutritivna i kalorijska vrednost.

PLANIRAJTE

Planiranje kao magična reč koja znatno olakšava sve. Morate imati plan koji unapred sastavite kako biste znali šta treba da nabavite. Na vama je da odlučite koliko dana unapred ćete pripremati, to svakako zavisi i od vrste hrane koju odaberete.

SPISAK
ZA KUPOVINU

Spisak za kupovinu je jedan od najvažnijih koraka i ukoliko već niste napravili plan obroka, kupovaćete nasumično i velike su šanse da će vam nešto faliti, a nešto drugo biti viša. Zato, kada smislite koje ćete obroke jesti, prvo sastavite spisak za kupovinu. I naravno, odredite dan i vreme koje će vam biti namenjeno tome kako „nemam vremena“ ne bi bio izgovor. 😊

JEDNOSTAVNOST OBROKA

Komplikovane obroke sa puno sastojaka ostavite za one dane kada ne radite, a za ostale se potrudite da budu jednostavni i sastavljeni od nekoliko namirnica koje možete koristiti u više kombinacija. Recimo meso možete jednog dana sa pirinčem, drugog sa povrćem, zatim pirinač sa povrćem, povrće sa jajima… I tako dalje. Kada raščlanite na grupe namirnica, biće vam lakše da kombinujete tako da vam obroci ne budu jednolični.

SAVETI ZA OVSENU KAŠU I SMUTIJE

Pošto ovsena kaša neće biti podjednako ukusna kada stoji tri dana, za nju imam poseban savet. Ukoliko na poslu recimo imate šporet gde je brzinski možete skuvati, tu postoji opcija tople kaše. Međutim, za sve ostale situacije, hladna kaša je jedina opcija. Tada možete nekoliko dana unapred odvojiti sve sastojke od kojih planirate da pravite kašu tog dana, sve spakujete u jednu zip kesicu i brzinski pomešate onog dana kada planirate da vam bude obrok.
Potpuno isto važi i za smutije. Velika je ušteda vremena i u samom odvajanju sastojaka i seckanju voća/povrća, ovako samo gotovo izručite. 😊

UNESITE NOVINE

Ukoliko stalno vrtite jedno te isto, nema sumnje da će vam dosaditi. Zato s vremena na vreme ubacite poneki novi recept ili makar neki dodatak, promenite voće, vrstu mesa, povrća… Dajte sve od sebe da ne postane previše jednolično, pa da otrčite u pekaru. 😊

ZAMRZAVANJE I SKLADIŠTENJE

Određeni obroci trpe zamrzavanje i podjednako su ukusni kada se samo podgreju, dok neki drugi to nisu. Zato, kada pripremate neko jelo koje je sasvim okej i kada se odmrzne, slobodno napravite veću količinu kako bi vam ostalo i za narednu nedelju makar za neki dan.

NABAVITE DOBRE POSUDE ZA NOŠENJE HRANE

Vrlo je važno da vam veličina posude odgovara, da činijice ne budu ni prevelike ni premale i naravno da se dobro zatvaraju kako ništa ne bi ispadalo ili curelo iz njih. U odnosu na to kakve obroke najčešće pripremate, odredite koje činije koristite za kašu, koje za čorbe, koje za salate i ostala jela, koje za voćke… Ne postoji posebno pravilo, važno je da je vama tako najpraktičnije.

https://www.youtube.com/watch?v=PI6fZtlA_8k

To bi bili neki osnovni saveti koji vam mogu pomoći, sve ostalo prilagodite sopstvenim potrebama. 😊
Iako možda na prvu deluje kao da je ovakav vid pripremanja hrane naporan, verujte da nije, samo se malo treba uhodati. Zapravo, za samo par sati tokom vikenda, vi možete napraviti hranu za čitavu nedelju. Bitno je da svaki obrok sadrži izvor proteina, ugljenih hidrata i masti, znači meso, jaja, žitarice, voće, povrće. Napravite veće količine svega i zatim po ukusu pravite različite kombinacije, o čemu sam već pričala. Nije teško hraniti se pravilno, uz samo malo truda je moguće. 😊

The post Kako da organizujete obroke dok ste na poslu appeared first on Fitness Blog.