Kako da uklonite izazove iz svoje kuhinje

Svako ko se bori sa poremećajem u ishrani ili makar samo sa viškom kilograma, zna koliko je kuhinja ponekad “izazovno” mesto. Slatkiši i grickalice koji stoje na stolu, puno hrane koja mami u kombinaciji sa vama koji biste najradije sve to pojeli neće dovesti ni do čega dobrog. 😉

Zato je jako važno da, ukoliko ne živite sami, upozorite svoje ukućane i objasnite im na koji način vam mogu biti podrška.

Ponekad je zaista sitnica potrebna i eto okidača da se vratite na staro ponašanje. Obratite pažnju na sledeće faktore kako do toga ne bi dolazilo.

PROMENITE RASPOREDMale promene u kuhinji mogu biti jako korisne. Promenite mesta gde vam stoje tanjiri i hrana, napravite nešto novo čisto da vas ne bi sve previše podsećalo na situacije kada ste se tu prejedali. Na taj način ćete nove promene povezati sa novim ponašanjem.

NAPRAVITE ODGOVARAJUĆU ATMOSFERU ZA STOLOM

Suština ovoga jeste da se osećate lepo i smireno jer time smanjujete šanse da dobijete napad. Nemojte stavljati previše hrane na sto, stavite samo neophodno. Dekorišite tako da bude prijatno oku, nemojte samo nabacati hranu već se potrudite da izgleda lepo, potrudite se oko nje. To naravno ne znači da treba svaki obrok da pripremate kao u restoranu, suština je da posvetite pažnju obedovanju i na taj način podstičete svesnost i mir.
Dodajte neko lepo cveće, pustite umirujuću muziku u pozadini… Uradite sve što vas asocira na smirenost i spokoj kako biste takve emocije povezali sa hranom.

PROMENITE MESTO SEDENJA

Verujem da u svakoj kući postoji neko nepisano pravilo o tome gde ko sedi. Bez posebnog razloga, prosto neko sedne na jedno mesto i kasnije mahinalno uvek seda tu. Ukoliko i vi imate svoje mesto, moj predlog je da ga promenite. Promene su u ovakvim situacijama zaista važne jer ćete se samim tim automatski i nesvesno drugačije ponašati i osećati.
Koli god vam smešno zvučalo, probajte. 🙂

ZAMOLITE UKUĆANE DA NE KOMENTARIŠU VAŠ IZBOR HRANE

Kada se neko bori sa poremećajem u ishrani, najmanje mu trebaju dodatni komentari, čak i kada su iz najbolje namere.
U procesu lečenja, lako se može desiti da osoba promeni ukus i da se opredeljuje za drugačije namirnice. Kako to?
Zato što se kroz rad sa klijentima govori o tome kakav odnos imaju prema hrani, ali i o razlozima zbog kojih biraju određenu hranu.
Kada se sve to razotkrije i uvidi, neminovno dođe do nekih promena.

PREKRŠITE PRAVILA

Stroga pravila i redukcioni režimi često doprinose pogoršavanju poremećaja. Zato sada uradite suprotno! Ono što biste inače pojeli za doručak, sada pojedite za večeru. Pojedite tortu za doručak! Smišljajte sami recepte i uživajte. Poenta je da se osećate dobro i slobodno u vezi hrane. Ne postoji ništa što će više aktivirati stare impulse od starog ponašanja. Zato osmislite novo.

Kao što možete videti na osnovu svih prethodnih tekstova, poremećaji u ishrani su jako kompleksni i često prožimaju više aspekata života, ne samo onaj deo koji se tiče ishrane. Zato je važno da tokom tretmana obratite pažnju na sve, pa čak i na raspored koji imate u kuhinji.
Činite sve od čega se možete osećati bolje i nemojte odmah reći da to ne funkcioniše već prvo isprobajte. Ionako nemate šta da izgubite. :*

The post Kako da uklonite izazove iz svoje kuhinje appeared first on Fitness Blog.