Kako da pronađeš željenu karijeru

Današnji gost na blogu je Milena, po zanimanju psiholog i u srcu veliki kreativac. Podeliće sa vama savete o tome kako da pronađete karijeru po svojoj meri, jer je to pitanje koje najčešće dobijam kada je posao u pitanju na Instagramu.

Mnogima nije baš najjasnije kojim putem da krenu, neki imaju više interesovanja i nisu sigurni koji je pravi izbor za njih, dok su neki postali na ti sa poslom u kojem se osećaju nesrećno i neispunjeno. Na profesionalnoj dezorijentaciji mi se pretvaramo u avanturiste u potrazi za blagom i ne stajemo dok ne pronađemo baš to blago koje je čekalo da ga baš mi otkrijemo.

U narednih par pasusa dajem ti par saveta kako da se pronađeš o kojima više pričam na mojoj radionici.

1. Upoznaj sebe!
Baš tako, upoznaj se! Napiši svoje vrline, mane, strahove. Uradi svoju SWOT analizu i skeniraj svoj problem kroz tehniku šest šešira za razmišljanje. Stavi pred sebe jedan veliki papir i na njega napiši sve ono što si ti – kreativna, radoznala, pozitivna, uporna, tolerantna itd. Sve što voliš – kafu, sunce, životinje, duge razgovore… Daj sebi vremena za ovaj zadatak, možeš da dopišeš čega kod se setiš – da u momentima kada se osećaš izgubljeno uvek možeš da se podsetiš ko si. Ja takođe volim da izradim slike sa prijateljima i da ih stavim na vidno mesto. Naši prijatelj govore mnogo o nama, oni su naša ogledala i mogu da nam budu velika podrška i inspiracija.

2. Kreni od baze
Kao kada pravimo neku finu čokoladnu tortu. Potrebni su nam dobri i kvalitetni sastojci. Šta ti treba da izgradiš tvoju tortu – odnosno sebe? Koje su to veštine koje trenutno poseduješ a mogu da doprinesu boljoj izgradnji tvoje baze (znam dobro da pregovaram, imam kurs grafičkog dizajna, voim da snimam video materijal, znam da pravim nakit)? A šta je sa veštinama koje tek treba da naučiš (hoću da naučim više o prodaji, želim da završim kurs masaže, kurs za personalnog trenera, htela bih da odem na kurs pisanja, fali mi seminar iz ličnog razvoja za poboljšanje samopouzdanja)? Ko su tvoji resursi? Koje ljude možeš da pitaš da ti pomognu da dostigneš svoj cilj? Da li postoji neko ko ti je uzor? Ništa te ne košta da postaviš pitanje – npr. Jovana gde si naučila to i to? Zato kreni od baze, od onoga što trenutno imaš i polako filuj sloj po sloj!

3. Nama obično , drugima magično
Nekad kada se osećam loše pogledam video Dereka Siversa baš sa ovim nazivom koji me uvek nepogrešivo motiviše i ulije samopouzdanje. O čemu je reč? Pa o tome da svi mi imamo neke ideje za koje većinom mislimo da nisu dovoljno dobre, da su glupe, bezveze, nisu dovoljno orginalne….Što u većini slučajeva UOPŠTE NIJE TAČNO! Ima toliko fenomenalnih primera! Ukoliko imaš ideju i razvijaš je ona zaista može postati neverovatna. Nemoj da se bojiš da je pokažeš svetu i nemoj da se obeshrabriš ako ti neko drugi kaže da je mlaka (na žalost u većini slučajeva biće u pitanju ljubomora a ne tvoja ideja). Veruj u sebe i gradi svoj san. Prestani već jednom da se samosabotiraš, nekad sam bila stručnjak u toj izuzetno iritantnoj misaonoj zavrzlami. I ne zaboravi to što je tebi obično neko drugom će sigurno biti potrebno i magično. Nije ti neophodno mnogo, počni sa malim stvarima.

4. Koristi lepotu tehnologije
Zaista je sve na jednu Google pretragu od tebe. Između ostalog, možeš da nađeš super testove koji mogu da ti otkriju delić onoga čega možda nisi bila svesna. Evo moja dva omiljena – jedan je test 16 tipova ličnost, a drugi je Career Explorer. Istražuj tekstove, video materijal, podcastove… Jedan od sastavnih delova radne sveske koju dobija svaki polaznik moje radionice je baš ovakav – pun raznog video materijala i tekstova koje ja izdvojim za vas, a koje analiziramo zajedno.

Neki od videa koje baš volim su:

  • Ways to kill your dream
  • The hard truth about making your dreams come true
  • What If Money Was No Object?

Ono što je po meni najvažnije da shvatiš jeste da ne postoji čarobni štapić ili čarobna pilua kojom se pred tobom stvori rešenje. Sve je velikim delom do tebe i akcije koju poduzimaš da bi otkrila ko si – SVAKI DAN. Na programu smo zajedno, rešavamo zadatke zajedno i ja sam tu za svako tvoje pitanje. Volim da kažem da je ovo program za one avanturističkog duha, jer ipak krećeš na put otkrivanja sebe, a to je baš onako prava i neočekivana avantura.

Više na temu pronalaska posla sa mog bloga:

O Mileni:

Dugo sam radila karijerno savetovanje, a da toga nisam bila svesna. Vodila sam više od stotinu radionica na temu ličnog razvoja, veliki broj projekata i razmena kod nas i u inostranstvu i provela godinu dana u Bratislavi na programu Evropski Volonterski Servis. Hobi su mi sviranje harfe i volontiranje u dnevnom boravku za osobe sa invaliditetom.

Njeni tekstovi
Šta ako pauziraš godinu na faksu
Da li znaš kuda si pošla
Čime da se baviš u životu

O Profesionalnoj dezorijentaciji

Nakon Jovanine radionice, kockice su se složile i odvažila sam se da precizno definišem šta je to što ja zapravo znam, volim, a što drugima koristi i treba. Shvatila sam da kroz svoju metodologiju koja je skup više pristupa pomažem ljudima da pronađu put do svog posla iz snova i naprave karijerni zaokret (ili zemljotres). Kako? Pomoću dezorijentacije, autorskog programa koji otkriva iza kog ugla se krije tvoj životni poziv i kako taj ugao naći.

Sledeća je u Beogradu u subotu 24. avgusta od 11h do 16h za osam polaznica po promo ceni 3500rsd do septembra. Ako te interesuje više, piši mi na Instagramu!

The post Kako da pronađeš željenu karijeru appeared first on Jovana Miljanović.