Ja sam od onih koji svoj rođendan shvataju vrlo ozbiljno.Već negde u junu počnem da naručujem velike poklone od članova porodice. Predlažem ko sa kim da se udruži da bi podelili troškove. Negde do početka oktobra uglavnom sam već dobila poklone ali očekujem da dobijem i poklončiće. Znak pažnje.
Oktobar je moj mesec, kada radimo sve po mojim željama sa vrhuncem na rođendansku nedelju kada se ispunjava skoro svaka želja.
Proslava rođendana se podrazumeva. Prvo ručak/večera sa mamom, tatom i Vuletom u nekom restoranu. Pa onda dolaze Miljanovi na slano i tortu. A onda ful za društvo, sendviči, kiflice, torta, vince, pivce… I tako je oduvek bilo.
Do ove godine.
Zove me Vule, nekih 3-4 dana pred rođus. Zbunjen, veli:
“Ej pa šta se dešava? Šta da ti kupimo za rođendan? Ove godine nema narudžbi?
I ja skontam tek tada, ljudi moji, pa ja nisam ni jedan poklon naručila!!!! Nisam se ni setila!
Definicija mojih želja se potpuno promenila od kada je sa nama Oleg. Ove godine sam zaista imala samo jednu želju. Da odemo za rođendan u Beč kod Nikoline i Nikole. Od svih poklona želela sam da dobijem ono što mi najviše nedostaje ovih nekoliko meseci. Da putujem i da se družim. I totalno sam se skoncentrisala na to.
Neko će reći, šta bre, bili ste na Tari, na moru, u Zagrebu, to je dosta! I jeste, znam! Ali koliko god da volim more i planine, ne mogu da živim bez putovanja u gradove. Da se šetam ulicama velegrada, pijem kafe i jedem sve ono šta inače ne mogu. Nije mi bio dosta Zagreb.
I ne mogu da živim bez druženja. Sa mojim dragim ljudima. I ovima odavde i onima preko.
Oduševljava me što izgleda i Oleg voli da orca. Toliko bude veseo, zadovljan i opušten kada je veselje i graja, kada smo u društvu. Valjda oseti te vibracije koje emituju ljudi kada se dobro zabavljaju.
Eto nisam imala moj mesec ali vikend jesam.
Nikolinin i Nikolin entuzijazam i radost življenja su zarazni. Nikolina nam je kuvala, pričali su nam o Japanu gde su bili na medenom mesecu (nisam srela osobe koje mogu više da popale nekog za putovanje od njih dvoje!), o kuvarima, o ljubavi, prijateljstvu i naravno hrani. Nikolina mi je napravila rođendansku večeru i tortu! Japanska večera i matcha i crni susam torta, kao da je znala koliko će mi dobro doći egzotika.
Šetali, smejali se i jeli. Dovoljno, bre. Što bi rekao Miljan kada sam se požalila kako je prošao moj mesec a nisam ga iskoristila kao inače: “Nekom je ovo njegova godina, tvoj mesec više nije aktuelan :D” I znam da od sada će uvek biti tako. I nije mi uopšte frka. Vala sam iskoristila moj mesec 37 puta, red je da prepustim to uživanje Olegu. Meni dosta da uvek imam ovakav neki vikend za rođus!
Cherry on the top, fotkanje i degustacija glavne zvezde ovog posta. Tiramisu kreme sa bundevinim uljem Olga!
Olga bundevino ulje mi se jako svidelo zbog punoće ukusa, odmah sam znala da bih htela da ga upotrebim u nekoj poslastici. Razmišljala sam o Pavlovoj (mislim da bi bila fenomenalana) ali je Olga bundevino ulje najbolje kada se ne obrađuje termički. Kada je Nikolina predložila tiramisu sa bundevinim uljem znala sam da je to to. Pojednostavile smo stvari i izbacile piškote i to je bio pun pogodak. Ovo je zaista desert koji je preeeejednostavan a ima da obori sa nogu svakog ko ga proba.
Ovaj post je urađen u saradnji sa J,S&O.
Tiramisu krem sa bundevinim uljem
3 jaja
500g maskarponea
2 kašike kvalitetne, pripremljene, kafe
2 kašike kvalitetnog bundevinog ulja
Agavin sirup, količina po ukusu
Krokant:
Šaka golice
2-3 kašike šećera
Prvo napravite krokant od golice. U šerpici ispecite golicu i stavite preko šećer da se karamelizuje. Kada se šećer otopio i dobio boju karamela, prebacite sve na papir za pečenje (razmažite da ne bude debeo sloj) i ostavite da se ohladi.
Razdvojite žumanca od belanaca.
Ulupajte žumanca i dodajte agavin sirup. Ako želite slađe, možete dodati posle. Kada dobijete kremastu smešu dodajte maskarpone i ostavite sa strane. Napravite sneg od belanaca i polako ga dodajte u žumanca i maskarpone. Lagano izmešajte kako bi se dobro izmešalo. Podelite u dve činijice. U 1/3 krema stavite kafu a u 2/3 krema stavite bundevino ulje. Ostavite kratko u frižideru.
Korkant od golice isticajte u avanu.
U čaše za služenje na dno stavite krem sa kafom a preko krem sa bundevinim uljem. Pospite krokantom i ostavite u frižideru do služenja.