2013 sam vodila štand zdrave hrane na ArtEco marketu. Bilo je to vreme kada se kod nas ni blizu nije toliko pričalo o celovitoj ishrani i taj štand nije obećavao bogznašta. Mislim, ljudi su onda još više bili u fazonu pljeskavica&co ali meni se učinilo da će biti zanimljivo i zabavno i rekoh, zašto da ne.
Hrana koju sam trebala da pripremam i prodajem je morala da bude u potpunosti napravljena od namirnica 3 sponzora. Nisam imala šporet niti bilo kakve mogućnosti za termičku obradu. Štand pored je bio jedan od sponzora, organsko povrće vrlo ograničenog izbora. Nema veze, veći izazov!
Za svaki od pet dana isplanirala sam da pravim salatu od kinoe. Znala sam da većina ljudi neće znati šta je kinoa, eto prilike da probaju hajp sa zapada. Zvezda salate je bilo bundevino ulje a pažnju na štand sam privlačila kapkejksima koje sam pravila svako veče i donosila od kuće 😀
Prvi dan sam prodala sve kapkejkse a salatu su kupili Miljan i organizatori . A bila je stvarno dobra! U to vreme u Kataoličkoj porti nije bilo ništa da se kupi za jelo osim pice. Prolaznici su totalno nezainteresovani bili za moju ponudu ali su izlagači na marketu, a njih nije bilo malo, odmah skontali kapkejkse. Oni su uglavnom donosili hranu iz okolnih pekara i pljeskarnica ali su se zainteresovali i za moju salatu, ne samo kapkejkse. Polako su počeli svraćati i poznanici da probaju tu kinou. Treći dan su već svi jeli salatu i do kraja marketa ja zaradila nešto love i baš se sjajno provela.
Sledeće godine, pridružila mi se Ivana. Oskudan izbor je opet bio na raspolaganju ali mi smo odlučile da dignemo sve na viši nivo. Tražile smo mini fridž i rešo. I ove godine nam je zvezda bila bundevino ulje. Pravile smo sendviče sa sejtanom i svežom blitvom, šargarepom u bezglutenskom hlebu, salatu sa svežim spanaćem, tofu kockicama i bundevinim uljem, svaki dan kuvale čorbu od povrća. Te godine su svi poludeli za našom klopom. Izlagači su bili oduševljeni što mogu da se hrane tako zdravo a ukusno. Prolaznici su bili omađijani mirisom začina iz čorbi koje smo kuvale a mi smo se tako dobro zabavljale da mislim da mi je to jedna od najdražih uspomena ikad. Ivana i ja, seckamo, pržimo, smejemo se, pevamo, obožavamo hranu koju prodajemo… Svi su nas pitali za recepte i mi smo ih diktirale, slale kupcima bez problema. Pored nas je bio izuzetno veseo komšija koji je prodavao čuvarkuće magnet za fridž. Odmah smo se skompale sa njim. On je skeptičan, stalno odbijao da proba šta pravimo. Na kraju pokleknuo, probao supu i salatu i totalno oduševljen iskomponovao je pesmu (recept za čorbu) koju smo pevali zajedno. Zvala se kumin, korijander i kim, hahahhaaa.
Stvarno smo pravile dobru hranu.
Sledeće godine Ivana nije mogla da učestvuje sa mnom ali reko, nema veze, malo manje zabave ali hrana ostaje na istom nivou. Međutim, pored nas na marketu je prodavala hranu i ekipa sa tortiljama. Naravno da tofu sa bundevinim uljem i blitvom nikad neće pobediti meso u tortilji. Zdrava/celovita ishrana tada nije bila u modi kod nas. Svejedno smo imali strava promet, svejedno su nam dolazili ljudi. Al nekako bez Ivane mi nije bilo to, to. I imali smo manje sponzora pa nije bilo ni ispaltivo. Pa su se i naše kuvancije za ArtEco Market završile.
Baš nosim sa tih dešavanja puno dobrih uspomena, baš su me opleminili, a neki recepti su postali deo moje kuhinje na nedeljnom nivou. Sveti trojac za čorbu kumin, korijander i kim. I salata sa tofuom i bundevinim uljem.
Post je urađen u saradnji sa J,S&O koji prave fenomenalno Olga bundevino ulje.
SALATA SA TOFUOM I BUNDEVINIM ULJEM
1 pakovanje tofua
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica belog luka u prahu
1/2 kašičice mlevenog zelenog bibera
So
Razne vrste salate
Kvalitetno bundevino ulje
Aćeto balzamiko ili limun
Rernu uključite na 200C.
Tofu iseckajte na krupnije kockice. Tepsiju obložite papirom za pečenje i ubacite tofu. Posolite, dodajte začine i maslinovo ulje. Pecite u rerni oko 40 minuta tj dok tofu ne postane rumen i dobije koricu. Vreme pečenja najviše zavisi od veličine kockica, sitnije kockice će se brže ispeći…
Kad je tofu ispečen, još vruć prelijte bundevinim uljem i ostavite da odstoji sat vremena.
Pripremite salatu. Po želji možete da dodate i šargarepu ili neko drugo povrće koje volite. Ja volim ovu salatu da zadržim jednostavnom jer baš volim dominira ukus tofua i bundevinog ulja.
Salatu posolite, dodajte aćeto i tofu i po potrebi dodajte još bunedvinog ulja.
Poslužite odmah.